Претставување на шаховските школи

Јуниорска школа на: Велемајстор Трајко Недев
Функционира во: Неготино
Работи од: 2009 година
Избрани јуниори
од школата:


Тони Лазов
роден 12.05.2000
Резултати
 • Од 2009 до денес континуирано 1 место на Првенства на Македонија за јуниори во својата категорија
 • 2010 – 1 место, Јуниорско првенство на Југоисточна Европа во Блаце - Србија до 10г.
 • 2012 – 4 место Отворено Првенство на Македонија;
 • 2013 – 6 место на Европски Шампионат во брзопотезен шах јуниори до 14г.
 • 2014 – делба 9-19 место на Европски Шампионат јуниори до 14г.
 • 2015 – 1 место Меѓународен турнир во Северин - Романија, група 2000-2200
 • 2015 – 9 место Европски Шампионат во забрзан шах за јуниори до 16г.
 • 2015 – 22 до 27 место Европски Шампионат за јуниори до 16 годни
 • 2015 – ја надмина границата од 2300 рејтинг поени и со тоа ја освои титулата ФИДЕ Мајстор
 • 2016 – Европски Шампионат за јуниори до 16 години, 44 место од 131 учесник (5 поени од 9 партии)
 • 2016 – Репрезентативец на Македонија на шаховската Олимпијада 2016


Мирјана Недева
rodena 12.03.2008
Резултати
 • 2015 - 1 место Првенство на Македонија јуниорки до 8г


Ана Петрова
родена 25.06.2000
Резултати
 • 2012 – 1 место на Првенство на Македонија јуниорки до 12гЈуниорска школа на: Велемајстор Звонко Станојоски
Функционира во: Прилеп
Работи од: 2009 година
Избрани јуниори
од школата:


Иван Цапески
роден 01.03.2006
Резултати
 • 2014 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2014 – 4 место на Државен училишен натпревар за ученици на основни школи
 • 2015 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 10г
 • 2016 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 10г
 • Учество на повеќе јуниорски и отворени турнири


Матеј Звездакоски
роден 27.11.2005
Резултати
 • Најдобропласиран јуниор на повеќе турнири меѓу кои 2011/2013 до 6г/8г на Меморијален турнир Руди Алибегов, 2013. Отворен турнир Гамбит Асеко до 8г, 2015 Отворено првенство на Ниш Ц група до 15г
 • 2012 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2013 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2015 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 10г
 • 2015 – Европско Првенство за јуниори до 10г. 49 место од 97 учесници
 • 2016 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 12г


Давид Манески
роден 06.02.2000
Резултати
 • 2012 – 2 место на Државен училишен натпревар за ученици на основни школи
 • 2016 – 4 место Првенство на Македонија јуниори до 16г.
 • Учество на повеќе јуниорски и отворени турнириЈуниорска школа на: Интернационален мајстор Дејан Стојановски
Функционира во: Скопје
Работи од: 2009 година
Избрани јуниори
од школата:


Таири Кренар
роден 14.06.1996
Резултати
 • Победник на Првенства на Македонија за јуниори повеќе години во својата категорија
 • Неколку учества на европски и светски јуниорски првенства


Доне Георгиевски
роден 21.09.1997
Резултати
 • •2012 – 1 место Првенство на Македонија за јуниори до 16г.
 • Неколку учества на европски и светски јуниорски првенства


Михаил Јорданов
роден 30.08.2004
Резултати
 • 2015 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 12г
 • 2016 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 14г


Јана Ангелкоска
родена 24.08.2003
Резултати
 • 2015 – 3 место Првенство на Македонија до 12 г. и најдобро пласирана јуниорка
 • 2016 – 4 место на Првенство на Македонија до 14г. и најдобро пласирана јуниорка
 • Учество на повеќе јуниорски и отворени турнири


Петар Стојанов
роден 21.09.1999
Резултати
 • 2015 – делба 4-5 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2016 – делба 2-4 место Првенство на Македонија јуниори до 18г
 • Учество на повеќе отворени меѓународни турнири


Ѓорѓи Цветковски
роден 28.05.2008
Резултати
 • 2015 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2016 – делба 1-2 место на Првенство на Македонија јуниори до 8 г
 • 2016 – Европски Шампионат за јуниори до 08 години, освоено 34 место од 105 учесници со 5 поени од 9 партии


Петровиќ Лазар
роден 12.03.2002
Резултати
 • 2015 – 5 место Првенство на Македонија јуниори до 14г
 • 2016 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 14гЈуниорска школа на: Велемајстор Драгољуб Јаќимовиќ
Функционира во: Скопје
Работи од: 2009 година
Избрани јуниори
од школата:


Александар Константинов
роден 11.05.1998
Резултати
 • 2012 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 14г
 • 2013 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2014 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2015 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 18г
 • 2016 – делба 2-4 место Првенство на Македонија јуниори до 18г
 • Учество на повеќе јуниорски отворени турнири
 • 2016 - 1 место на Отворен меѓународен младински турнир „Квалитет 2016“ во Скопје
 • Учество на повеќе меѓународни турнири во Македонија и странство, каде со континуирано одлична игра постигнува рејтинг 2264
 • 2016 – ја надмина границата од 2300 рејтинг поени и со тоа ја освои титулата ФИДЕ Мајстор


Симона Лакинска
родена 26.04.1999
Резултати
 • Репрезентативка на Македонија на шаховската Олимпијада 2012 и 2016 година
 • Победник на повеќе првенства на Македонија за јуниори повеќе години во својата категорија
 • Повеќе учества на европски и светски првенства;
 • 2015 – 4 место Првенство на Македонија јуниорки до 16г и најдобро пласирана јуниорка


Моника Стојковска
родена 28.05.1993
Резултати
 • Репрезентативка на Европско првенство 2009
 • Титула Женски ФИДЕ мајстор освоена на Олимпијадата 2012
 • Репрезентативка на Олимпијадите 2010, 2012, 2014, 2016 (при што 2014 и 2016 настапува на прва табла!)
 • Учество на повеќе Меѓународни јуниорски и отворени турнири
 • Одличен настап на Шаховската олимпијада 2016, Баку Азербејџан. На прва табла освоени 7 поени од 10 партии и со тоа норма (пресметана како норма од 20 партии) за Женски Интернационален Мајстор


Филип Михов
роден 21.04.2000
Резултати
  • 2015 - 2 место Првенство на Македонија за јуниори до 16г.
  • 2015 - 13 место Европско Првенство во забрзан шах за јуниори до 16 г.
  • 2016 - делба 2-3 место на Првенство на Македонија за јуниори до 16г.
  • 2016 - 1 место на отворен меѓународен турнир “International Championship of Central Serbia, B” во Параќин, Србија


Велимир Влаховиќ
роден 02.10.2004
Резултати
 • 2013 – 1 место Првенство на Македонија за јуниори до 10г
 • 2016 – 5 место Првенство на Македонија за јуниори до 12гЈуниорска школа на: Велемајстор Влатко Богдановски
Функционира во: Скопје
Работи од: 2009 година
Избрани јуниори
од школата:


Кристијан Велковски
роден 28.04.2003
Резултати
 • 2011 - 1 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2011 - Учество на Светско првенство јуниори до 8г
 • 2011 - Член на репрезентација на Македонија на јуниорска шаховска Балканијада
 • 2015 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 12г
 • 2016 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 14гЈуниорска школа на: Женски интернационален мајстор Габриела Коскоска
Функционира во: Струга
Работи од: 2009 година


Габриела Коскоска
родена 14.02.1969


Достигнувања

Образование – Доктор на технолошки науки.

Со шахот се занимава од октомври 1982 година, женски интернационален мајстор од 1997. За шаховскиот клуб Алкалоид настапува од 1990.

Избрани резултати:

 • Норма за женски велемајстор – февруари 2000 год. (ОПЕН Капела Гранде)
 • Норма за интернационален мајстор – февруари 2000 год. (ОПЕН Капела Гранде)
 • Постојан член на женската репрезентација на Македонија: 10 шаховски Олимпијади (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2010, 2012, 2014 год.) и 5 Европски првенства (1997, 1999, 2001, 2003, 2009 год.)
 • Повеќе од 10 пати шампион на Македонија во шах за жени, од осамостојување до денес
Избрани јуниори
од школата:


Драгана Николовска
родена 31.08.1996
Резултати
 • Повеќе учества на европски и светски јуниорски првенства
 • Повеќе први места во своја категорија на државни јуниорски првенства
 • 2013 – 8 место на Светско јуниорско првенство во брзопотезен шах за јуниорки до 18г
 • Репрезентативка на Македонија на шаховските Олимпијади 2010, 2012,2014 и 2016


Дејан Пејчиноски
роден 20.07.1997
Резултати
 • 7 пати јуниорски првак на Струга
 • 2010 – најдобар поединечен резултат во јуниорска лига
 • 2010 – најдобар млад спортист на Струга
 • 2013 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2014 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 18гКолачиња

Оваа веб-страница користи колачиња на прва страна кои се потребни од технички причини, заради овозможување на функционалноста на веб-страницата и на услугите што ги нудиме, и нив ги сметаме за суштински или неопходни колачиња.
Прочитајте повеќе во нашата Политика за приватност / Политика за веб колачиња