Шаховска литература, препораки, линкови

„Основи на шахот“, Брошура/прирачник
Издадена од Шаховската федерација на Македонија
„Chess for begginers“, Horwiz
Книга за почетници и базична едукација
„Chess fundamentals“, Jose Raul Capablanca
Книга за почетници и базична едукација
„Moja sistema“, A.Nimtzovitz
Мошне интересна и долги години/децении составен дел од библиотеката на шахистите
„Endings“, Fine
Книга за завршници
“My best games of chess”, Alexandar Alekhine
Незаобиколна класика на еден од најголемите шампиони
“Secrets of chess training”, (како и целиот серијал), Mark Dvoretsky
Креативна демонстрација на "руската школа" на аналитички тренинг
“My Great Predecessors”, Gari Kasparov
Обемна студија во повеќе томови за историјата на модерниот шах, со исцрпни и поучни анализи и текстови
www.cis.fide.com
www.sm.fide.com/site
Веб страна на Светската шаховска организација за шах во школи
www.chessmix.com
Интересна веб страна со турнири, клубови, литература, статистика
www.chessgames.com
Литература, турнири, индекси. Отворања и завршници. Кибицирање и форум
www.chessatwork.com
Интернет шах. Шахисти и шаховски партии. Турнири и клубови. Форум и блог
www.chess.co.uk
Шаховска литература, интернет продавница, шаховски новости
www.maxeuwe.nl
Веб-страна за поранешниот светски шампион од Холандија, Макс Еве
www.chessinformant.org
Шаховски информатор. Со децении незаобиколна шаховска литература
www.ruschess.com
Интересна шаховска страна со новости и продажба на шаховски реквизити и литература

Колачиња

Оваа веб-страница користи колачиња на прва страна кои се потребни од технички причини, заради овозможување на функционалноста на веб-страницата и на услугите што ги нудиме, и нив ги сметаме за суштински или неопходни колачиња.
Прочитајте повеќе во нашата Политика за приватност / Политика за веб колачиња